събота, 28 декември 2013 г.

Созопол е една от най-древните раннохристиянски общини

Созопол е една от най-древните раннохристиянски общини, коментира  в интервю за агенция „Фокус”Димитър Недев, археолог и директор на Историческия музей в Созопол.
Относно археологическата дейност и открития, направени от Исторически музей тази година, Недев посочи: „В момента с Явор Димитров от Националния археологически институт извършваме спасителни разкопки, по повод изкопни дейности във връзка с интегриран воден цикъл на Созопол, в района на провлака на ул. „Републиканска”. Получихме изключително интересни резултати по време на проучванията. Последната находка е една антична тоалетна, може би от IV век пр. Хр. Дестинацията, която открихме преди не повече от пет дни, малко ни изненадва. Това е едно изключително рядко ВиК съоръжение. Тръбопроводът се намира в района на Райския залив, преминава през антични обекти като Некропола от втората половина на IV - III век пр. Хр., а около него има гробове от V век, но за да достигнат събирателната шахта, са изкопани тунели на около осем метра от съвременното ниво. Има няколко интересни гробни съоръжения, с много находки от втората четвърт на V век пр. Хр. Друг интересен факт е, че приключиха разкопките в кв. „Харманите”. Там бяха открити останки от праисторическо селище. Това е четвъртото на територията и в близката околност на Созопол. Данни за такова селище от времето на неолита се откриха преди две седмици в района на Каваците от един колега от Института по изкуствознание. Тези неща са важни не толкова с находките, колкото променят и дават едни категорични свидетелства, че в района на Созопол, може би и Южното Черноморие, непосредствено до бреговата ивица, са разположени тези селища. Преди няколко години се смяташе, че Южното Черноморие е било населено в късния халколит, но сега се установи, че това се е случило по-рано, в епохата на късния неолит в около 5300 г. пр. Хр”, допълни той.
Археологическата година започна в началото на януари тази година и завършва в навечерието на Коледа. Археологическата кампания не би била възможна без подкрепата на Националния исторически музей и лично на неговия директор – Божидар Димитров, Министерство на културата и Община Созопол, каза още Димитър Недев.

Няма коментари: