четвъртък, 7 април 2011 г.

“Германката” - Созополтекст: Юлиан Чернев www.blitz.bg Ако произнесеш думата “Германката” пред човек от по-старото поколение българи, който е идвал през летата на своята младост по Южното Черноморие, ще усетиш, че душата му се изпълва с романтични спомени. И не може да разкаже без сълзи в очите историята, датираща от 1959 г., когато морето грабнало от скалите 21-годишната красавица Хела Шрьодер, на която пък по-късно поетът Христо Фотев посвещава една от най-прочутите си балади. В туристическите сайтове Германката е посочена като забележителна местност край Созопол, място за тренировки на любителите на скалното и спелеокатерене. Тук много често се провеждат състезания по тези спортове. Скалите са любимо място на влюбените, защото имат закътани “джобове”. Мястото е и сборен пункт на търсачите на силни усещания – за тези, които обичат да скачат в дълбокото от височина 15-20 метра.
- Германката обаче е известна най-вече с трите злокобни мраморни плочи. Две от тях посочват лобните места на пещерняка Никола Казаков, загинал през 1962 г., и на плувеца Стоян Тодоров, намерил смъртта си през 1988 г.
Хела Шрьодер, от която тръгва наименованието на местността, загива тук през 1959 г. Според очевидци младата гражданка на ГДР седяла върху една от скалите, загледана в спокойното море. Изведнъж се изправила вълна, заляла скалата и отнесла момичето в бездната. Тялото й така и не било намерено. По-късно Христо Фотев, който приживе прекарваше лятото в близкото село Равадиново, след като чува тази история, написва покъртителните стихове: “Морето само живите обича, а мъртвите изхвърля на брега/ Едно момиче, ах, едно момиче/, морето не изхвърли на брега. Остана само кърпата позната...”

Няма коментари: