неделя, 13 октомври 2013 г.

Популацията есетрови риби в Каспийско море е под заплаха от изчезване.

Популацията есетрови риби в Каспийско море е под заплаха от изчезване. Тя може да се спаси само ако всички каспийски страни (Русия, Казахстан, Азербайджан, Туркменистан и Иран) наложат мораториум върху лова на тези риби. Тази идея не предизвиква възражение у тях, но в течение на вече няколко години все не може да се реализира, пише “Гласът на Русия”.
Още преди няколко години Русия наложи мораториум върху промишления лов на есетрови в Каспийско море. За необходимостта от въвеждане на общ мораториум заговориха и в Казахстан, защото есетровите породи могат изцяло да изчезнат там в близките пет години. Останалите каспийски страни също са осведомени относно критичното положение, казва председателят на Обществения съвет към „Росриболовство” Александър Савелиев.
“Проблемът е толкова очевиден за всички, че още преди три години на срещата на високо равнище на каспийските държави, състояла се в Баку, беше прието решението за обявяване на петгодишен мораториум, но реализирането на тази договореност буксува заради позицията на Туркменистан”, коментира Савелиев.
Междувременно, според оценки на експерти, през последните 10 години популацията на есетровите в Каспийско море е намаляла 30-40 пъти. При тези условия петгодишният мораториум вече не изглежда като панацея, защото за възстановяване на популацията се искат минимум 10 години, казва Александър Савелиев:
“В Русия има програми за възстановяване на популацията. Ефикасно действат рибозаводи, които се занимават с възпроизводство и пускат ежегодно в Каспийско море милиони малки. Но, имайки предвид че Каспийско море е общ басейн за пет страни, програмите за възстановяване и най-вече мораториумът следва да са общи”, твърди той.
Промишленият лов не е единственият проблем. Например, ВЕЦ-овете изхвърлят вода, без да се грижат за влиянието на това върху рибата. Вреда нанася и бракониерството.
За отбелязване е, че „стигането до общ знаменател” не излиза и по други въпроси, свързани с Каспийско море. Главният е – как да се дели каспийската вода? Не е ясно, дали това е море или е езеро? А това пък създава юридически проблем, защото при разделянето на езера и морета съществуват различни норми. Русия предлага да се изхожда от тезата, че Каспийско море е все пак море, но Иран го смята за езеро. И в този контекст постигането на съгласие по повод мораториума върху ловенето на есетрови би станало прецедент, отварящ път към останалите проблеми.

Няма коментари: