неделя, 8 януари 2012 г.

Русенец слезе за 6 минути на 152 м под водата

Русенецът Мирослав Славчев стана първият българин, слязъл на дълбочина от 152 метра под вода, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.


Това стана в морето край египетския курорт Хургада, където Мирослав Славчев бе заедно със световния шампион по дълбочинно гмуркане Паскал Бернабе. Русенецът, който е бизнесмен и общински съветник, се занимава от доста време с този екстремен спорт. Той е председател на Националната асоциация по техникъл дайвинг, занимаваща се с дълбочинно спускане.
Мирослав Славчев и Паскал Бернабе избират да се спуснат в Червено море край остров Смалгифтън, защото там има най-подходящите условия. Те търсят близо година място, което да отговаря на изискванията им. "Миналата година започнахме планировка на едно подобно гмуркане в Дахаб. Това е друг град в Египет, доста далеч от Хургада. Там има отлични условия и много добър водолазен център, който подготвя и може да менажира едно подобно гмуркане. За съжаление египетската федерация преустанови тогава спусканията под 100 метра и ние останахме, без да успеем да финишираме задачата. Отне ни цяла година да търсим място, където да можем да се спуснем на дълбочина под 100 метра. Първо, самите особености на мястото за гмуркане, които са ни необходими, са много специфични. Другото, което трябва да намериш, е съчетание от добър водолазен център, който да организира предподготовката, организацията, газовете да се смесят. При тази дълбочина, ако имаш някакво отклонение в процентно съотношение на газовете в сместа, която ти трябва за някоя от дълбочините, това може да те убие. Да намериш комбинация от дълбоко място, добър център, който да може да ти подготви газовете, и да не ти забранят. Защото истина е, че много водолазни центрове изобщо избягват да правят организация на подобни спускания, защото те са доста опасни и е много трудно", разказва Мирослав Славчев.
Въпреки че тази част на Червено море е максимално близо до изискванията, тя не е идеалният вариант. Там не е имало вертикална дълбочина и се е наложило двамата водолази да се спускат без въже, което носи допълнителен риск. Също така е имало и силно течение заради вятъра от 40 км/ч. Спускането до 152 метра дълбочина е продължило 6 минути, но изплуването и декомпресията нагоре са били много по-дълъг процес. Общо цялото начинание е продължило 2 часа и 3 минути, в условията на стъпаловидна декомпресия. "Това означава, че на определени метри, през 3 метра при изплуването нагоре, трябва да спираш за определено време и да дишаш различен вид газови смеси, които да изчистят натрупаните други газове при престоя на дълбочината в кръвта на водолаза. За да успееш да слезеш и да излезеш, изключваш много системи от себе си. Налягането е огромно, уредите се чупят.За да изплуваш, не можеш просто така да ритнеш с плавниците и да се издигнеш нагоре. Натискат те стотици тонове вода и част от екипировката се ползва да можеш да отлепиш, образно казано, от тази дълбочина", разказва русенецът. А най-вълнуващият момент е бил, когато Мирослав Славчев е извадил от екипировката си под водата българското знаме и го е развял в знак на успеха.
Подготовката за един такъв резултат е много дълга и трудна. " Аз лично за себе си, преди да направя най-дълбокото спускане до момента, имам 7 спускания под 100 метра, няколко до 130 и 135 метра и спортният хъс ме предизвика да опитам нещо по-дълбоко. Направих го предимно за лично удовлетворение. Да кажем, че ми е било мечта да мина 150-метровата бариера", обяснява русенецът. Той е пробвал слизания надолу и в Черно море. "То е подходящо, но проблемът е, че дълбочините се намират много навътре от брега. За да можеш да постигнеш една дълбочина от 100 метра, за да я намериш, това е някъде около 50 километра навътре в морето. Има места, където е по-близо, но трябва да си с голяма лодка, специална. Организацията е много тежка и затова предпочитаме да ползваме и други морета. Но все пак всяка година правим дълбочинни гмуркания в Черно море. Тази година дори направихме обучение на водолази до 100 метра, така че тепърва ще го развиваме и на наш терен", казва Славчев.
Той все още не е решил дали ще се опита да подобри новия си рекорд, защото сега иска да си почине. "Действително се изисква страхотна концентрация, трябва да се изключиш от всичко, от всякакви земни неща, за да слезеш под водата добре и да се справиш. Сега искам да се възстановя, да се порадвам на живота, но това си е голяма краста, така че ще видим", заключава Мирослав Славчев. /БГНЕС /

Няма коментари: